CHRO Alrik Boonstra: Extreme groei met behoud Jumbo-DNA is een uitdaging

Hoe houdt Jumbo de snel in omvang toenemende organisatie toch wendbaar? In essentie door de kunst van het herkennen van en omgaan met dilemma’s en mentale spankracht van elke leider. Jean-Paul van Londen (LTP) interviewde Alrik Boonstra, CHRO bij een van de snelst groeiende retailers van Nederland.

Interview met Albert Heijn-ceo Marit van Egmond: ‘Enthousiasme versnelt de verandering’

Albert Heijn-ceo Marit van Egmond ziet in het marktleiderschap geen aanleiding om zich te wentelen in wat al goed gaat en heeft een sterke focus op veranderingen die de supermarktketen klaarstomen voor de toekomst. Het hoge tempo waarin die veranderingen zich voltrekken, schrikt Van Egmond allerminst af: ‘De vraag die ik mijzelf constant stel is: gaan we snel en ver genoeg?’ Een interview door Jean-Paul van Londen (LTP) voor Management Scope.

Interview met Koen Slippens van Sligro: ‘Je hoeft niet altijd in de driver’s seat te zitten’

Koen Slippens, de ceo van Sligro Food Group, leidt het food-servicebedrijf door de coronacrisis. Dat vraagt om daadkracht en wendbaarheid, maar ook om loslaten. ‘We hebben grote stappen gemaakt, maar ik blijf gewoon een mens die soms terugvalt in zijn oude stijl.’ Een interview door Jean-Paul van Londen (LTP) voor Management Scope.

Essay: Bestuurder, bent u zélf wel wendbaar genoeg?

Wendbaarheid is voor organisaties essentieel om zich in een turbulente omgeving aan te kunnen passen. Het gebrek aan wendbaarheid van de topman of -vrouw zelf zit de organisatie daarbij soms in de weg. Een essay door Jean-Paul van Londen (LTP) voor Management Scope.

Spelenderwijs onderzoeken of iemand integer is

Werkgevers lijken niet erg bezig met de vraag of personeel (in spe) integer is, en dat brengt risico’s met zich mee. Organisatiepsycholoog Ard Barends ontwikkelde samen met LTP een game die de ‘zesde persoonlijkheidsfactor’ in beeld brengt.

Interview met Nadine Klokke, ceo van Knab: ‘De klant weet het beter’

De belangrijkste taak van ceo Nadine Klokke is het verder doorontwikkelen en professionaliseren van Knab. Kennis van medewerkers en klanten moet hierbij nog slimmer worden ingezet. Een interview door Jean-Paul van Londen (LTP) voor Management Scope.

Interview Inca van Uuden, CHRO Essent: ‘Een great leader is juist ook mens’

Hoe kwetsbaar leiderschap vorm krijgt, is sterk afhankelijk van de context en de gelaagdheid van de organisatie. In elk geval zijn daarvoor het open gesprek, een scherpe rolopvatting en een forse dosis lef essentieel. Een interview met Inca van Uuden, CHRO bij Essent.

Klanttevredenheid: LTP scoort opnieuw 96,7% in Cedeo-onderzoek

Ook dit jaar hebben wij de Cedeo-erkenning voor Assessments in ontvangst mogen nemen. Met een fantastische score van 96,7%. Net zoals in 2018. Daar zijn we ontzettend trots op!

‘Crisistijd laat minder ruimte voor kwetsbaar leiderschap’

In crisissituaties wordt leiderschap anders gepercipieerd. Dan is er vooral behoefte aan iemand die knopen doorhakt en duidelijkheid schept, geen weifelende leider. In die context lijkt er opeens minder ruimte voor kwetsbaar leiderschap. Een interview met Judith Blenken Blijdenstein, CHRO bij Accenture Nederland, en Jean-Paul van Londen (LTP) voor CHRO Magazine.

LTP in Management Scope │ Succesvol onzekerheid managen: een gewilde competentie

Een essay van Jean-Paul van Londen voor Management Scope. De topman of -vrouw van nu is een kei in het managen van onzekerheid. Daarbij hoort openlijke twijfel, het organiseren van tegenspraak en een dosis zelfkennis (die in de praktijk vaak tegen blijkt te vallen).

LTP behaalt ISO 27001 certificaat voor Informatiebeveiliging

De privacy van stakeholders en met name van de kandidaten staat vanzelfsprekend al jaren hoog op onze agenda. Dat wordt met het behalen van het ISO 27001 certificaat voor Informatiebeveiliging nog eens extra bestempeld.

Elly Ploumen (Achmea): ‘Persoonlijk leiderschap is belangrijker dan ooit’

Jan Kwint (directeur LTP) spreekt met chro’s van verschillende bedrijven over wat zij van de coronacrisis geleerd hebben, en wat zij daarvan meenemen in hun visie op de terugkeer naar kantoor. Als eerste: Elly Ploumen, group HR director van verzekeraar Achmea.

Maatregelen omtrent Coronavirus

Op 1 juli is een stap vooruit gezet in de corona-aanpak. We gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Uiteraard volgt LTP de aanbevelingen van het RIVM.

‘Verdrietige beslissingen zijn onvermijdelijk’

Jean-Paul van Londen van LTP Executive Services interviewde Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. Haar voornaamste taak is om YoungCapital gezond door de crisis te manoeuvreren en op termijn het groeipad te vervolgen. Dat vraagt om lef, een duidelijke koers en begrip voor de gevoelens van medewerkers.

‘Leiders aan de top staan altijd in de frontlinie’

Leiders aan de top van de organisatie balanceren in het centrum van de macht, een krachtenveld waar constant en onder hoge druk gepresteerd moet worden. Aan de persoon en het functioneren van de CEO en de board als team stelt dit hoge eisen. Hoe bouw je binnen een team van sterke, ambitieuze ego’s een cultuur van veiligheid?

‘Kleine veranderingen zorgen niet voor grote resultaten’

Jean-Paul van Londen van LTP Executive Services interviewde Ravi Vora, ceo van online veilinghuis Catawiki, voor Management Scope. Hij moest orde op zaken stellen nadat de groeistuipen van de onderneming problemen veroorzaakten. ‘De verandering raakte veel mensen en die lieten hun ongenoegen merken.’

‘Je niet kwetsbaar kunnen tonen is een bedrijfsrisico’

Welke rol speelt kwetsbaar leiderschap in het ontwikkelen van effectief persoonlijk leiderschap? Kwetsbaarheid is voor velen een lastig onderwerp, voor sommigen zelfs een taboe-onderwerp. Zeker aan de top van de organisatie. Daarover hadden we een openhartig gesprek met Michiel van Meer, CHRO bij Aon en Jean-Paul van Londen, organisatiepsycholoog en partner bij LTP.

LTP in Management Scope │ Verandervermogen als grootste goed

Het soms onophoudelijke transformeren van organisaties vraagt bijzonder veel van bestuurders. Jean-Paul van Londen zoekt in assessmenttrajecten naar het verandervermogen van topmensen. Een organisatie de toekomst in loodsen, vraagt om specifieke kwaliteiten. Leiders houden nog te vaak vast aan een command and control-stijl en verhullen bovendien hun kwetsbare kant, terwijl er heel andere kwaliteiten nodig zijn om de organisatie succesvol de toekomst in te loodsen.

‘Succesvolle leiders wordt hun mindere kant vergeven’

“Alleen als jij vertrouwd wordt als leider, durven mensen tegen je te zeggen dat je iets niet goed doet of dat je iets moet veranderen.” Dat zegt Hein Knaapen, die aan het eind van dit jaar vertrekt als CHRO van ING. Kort voor de aankondiging van zijn afscheid bij de bank, sprak Jean-Paul van Londen, partner bij assessmentbureau LTP Business Psychologen hem over (kwetsbaar) leiderschap. 

LTP partner CHRO Day │ Kwetsbaar leiderschap zou de norm moeten zijn

Op 7 november kwam de Nederlandse HR-top bijeen om stil te staan bij een van de belangrijkste thema’s van onze tijd: vitaliteit. Ook op het gebied van leiderschap valt nog een wereld te winnen, bleek tijdens een drukbezochte rondetafelsessie gehost door Jean-Paul Londen van LTP. Kwetsbaar leiderschap zou de norm moeten zijn, maar het achterhaalde ‘command & control’ leiderschap is nog in veel organisaties aan de orde van de dag.

LTP in Management Scope │ ‘Van leiders wordt meer dan ooit lef gevraagd’

LTP is de nieuwe kennispartner van Management Scope. In dat kader staan Jan Kwint en Jean-Paul van Londen met een kennismakingsinterview in de nieuwste editie.

‘Purpose moet concreet en tastbaar zijn’

Een interview met Geraldine Fraser, Global HR Director bij FrieslandCampina. In 2014 trad zij toe tot het bedrijf in Azië. Vier jaar later verhuisde ze naar Nederland. “Weer teruggaan naar de volwassen thuismarkten van FrieslandCampina was een grotere aanpassing dan ik had verwacht”, zegt ze. “Wat onveranderd bleef, was de purpose van het bedrijf.”

‘To win as one’

In gesprek met de Amerikaanse Abbe Luersman, CHRO van Koninklijke Ahold Delhaize. Luersman, in 2018 uitgeroepen tot CHRO van het jaar, begeleidde de fusie van het Nederlandse supermarktconcern Koninklijke Ahold NV en de Belgische Delhaize Groep. Samen met 370.000 collega’s stond ze aan de wieg van een nieuwe onderneming met een nieuwe cultuur en een nieuwe purpose.

‘Werken aan een nieuw Olympia’

Een interview met Dimitri Yocarini, CEO van Olympia. Deze jonge, bevlogen ondernemer ontwikkelde zich in korte tijd van intercedent tot eigenaar en algemeen directeur van een van de grootste arbeidsbemiddelaars van Nederland. Purpose én profit staan centraal in zijn denken. De nieuwe merkbelofte van de organisatie: ‘Olympia geeft werk betekenis’.

Blog LTP Science │ Integriteitskwesties: waarom blijven we aan de verkeerde knoppen draaien?

Integriteit staat op de agenda. Er zijn meer meldingen en onderzoeken dan ooit. Positief zou je zeggen, want onderzoek van een melding leidt tot vaststelling of werkelijk een schending heeft plaatsgevonden of niet. Maar of het uiteindelijk ook tot minder schendingen leidt? Volgens David Plaut niet. Hij geeft 3 belangrijke oorzaken.

‘Van Command & Control naar Empowerment’

In gesprek met Lisette Jacobs: director van Lamb Weston / Meijer met de aandachtsgebieden Human Resources, Communications en Sustainability. Jacobs heeft met de directie nadrukkelijk vorm en inhoud gegeven aan de transformatie van de organisatie, die samen met het Amerikaanse Lamb Weston Inc. wereldspeler is in de aardappelverwerkende industrie.

Blog LTP Science │ Een update uit de wetenschap

Afgelopen juli is Ard Barends naar 2 congressen geweest. De volgende onderwerpen die ter sprake kwamen, zijn relevant voor het werkveld van LTP: Persoonlijkheidsverschillen tussen Landen, Persoonlijkheid Meten op basis van Gezichten en de Evolutionaire Basis van Leiderschap en Macht.

Blog LTP Science │ Over Promotie, het Peterprincipe en Veranderkracht

In dit artikel van Ard Barends lees je meer over het Peterprincipe (mensen worden binnen organisaties gepromoveerd tot het niveau van hun onkunde) en hoe je Veranderkracht kunt gebruiken om het te omzeilen.

LTP in CHRO Magazine: We hebben leiders met purpose nodig

Met een artikel over Purpose en Leiderschap staat Jean-Paul van Londen in CHRO Magazine. Aan de leiderschapsfactoren People en Performance moet de factor Purpose worden toegevoegd. ‘Het maakt het verschil tussen goede en uitstekende leiders.’

Blog LTP Science │ Aandacht voor millennials

‘Millennials willen graag innoveren, flexibel zijn en onafhankelijk en autonoom hun betekenisvolle werk kunnen doen.’ Een greep uit de eigenschappen die millennials ‘echt’ zouden bezitten. Maar is dit wel zo?

Blog Persona.fit │ Weg met analoog leiderschap, welkom digitaal leiderschap!

In de afgelopen 10 jaar bracht de technologische vooruitgang grote veranderingen teweeg in de manier waarop mensen hun business leiden. En er zijn ook grote veranderingen gaande in leiderschap: wat we nodig hebben is een verschuiving van analoog naar digitaal leiderschap.

21 juni │ LTP Amstelveen │ Ontbijtsessie ‘De Nieuwe Generatie Leiders’

De managementprincipes van command en control zijn ruim een eeuw vanzelfsprekend geweest. In het tijdsgewricht waar we ons nu in bevinden, komt daar een einde aan. Wat voor leiderschap past in deze nieuwe tijd? Wat is eigenlijk nog de meerwaarde van de (top)manager?